Hävikkikilpailu palkitsi parhaat ruokahävikkiä vähentävät ideat, toimet ja yritykset

From Waste to Taste, Lunchie, ResQ Club, Mysteeriboxi ja Laanilan koulu palkittiin hävikkikilpailussa, jolla haluttiin tuoda näkyväksi jo olemassa olevia hyviä sekä innovoida myös uusia käytäntöjä hävikin vähentämiseksi. Voittajat palkittiin lauantaina 3.9.2016 Hävikkiruokafestareilla Helsingin Korjaamolla.

Viime vuosina on syntynyt monia toimivia käytäntöjä ja sovelluksia, jotka auttavat kuluttajia vähentämään ruokahävikkiä. Monelle näistä toivottaisiin kuitenkin laajempaa käyttöä ja näkyvyyttä. Tästä syystä Kuluttajaliitto, Sitra, Motiva ja Luke järjestivät yhdessä kilpailun, jolla haluttiin tuoda näkyväksi sekä boostata jo olemassa olevia hyviä toimia sekä innovoida myös uusia käytäntöjä hävikin vähentämiseksi.

Kilpailuun oli mahdollista osallistua jo kehitetyllä, olemassa olevalla käytännöllä tai toteuttamista vailla olevalla idealla. Sarjoja oli kolme: peruskouluille, yrityksille sekä kaikille tahoille avoin ideointisarja. Kilpailun eri sarjoihin saatiin yhteensä liki 50 ehdotusta, joista parhaimmat palkittiin.

Koululaissarjan voitto Laanilan koululle Ouluun
Kilpailun koulusarjan 1000 euron rahapalkinnon voittanut Laanilan koulu on ottanut innovatiivisen otteen ruokahävikin vähentämiseksi kotitalousluokissa. Koulu ei osta kevään viimeisille viikoille kotitalousluokkiin kaupasta raaka-aineita, vaan haastaa oppilaat kisaamaan keskenään tekemällä kaapista löytyvistä raaka-aineista parasta mahdollista kotiruokaa, jonka valittu raati arvioi ja palkitsee.

Yrityssarjan voitto Lunchie’lle ja ResQ Clubille
Ravintoloissa ylijääneen ruoan ja potentiaaliset asiakkaat yhdistävät puhelinsovellukset Lunchie ja ResQ Club voittivat yhdessä yrityssarjan, ja palkittiin Sitran asiantuntijoiden sparrauksella. Kilpailun tuomaristo toivoo sparrauksen auttavan yrityksiä kehittämään ja laajentamaan ruokahävikkiä vähentävien sovellustensa käyttöä entistä laajemmalle sekä suuremman kuluttajajoukon ulottuville.

From Waste to Taste ry ja Mysteeriboxi jakoivat voiton avoimessa sarjassa
From Waste to Taste ry:n ehdotus ruoankierrätyskeskuksesta poiki jaetun voiton avoimessa sarjassa. Ideana on kerätä hävikkiruoka tehokkaalla ja kauppiaalle tai tuottajalle helpolla tavalla keskukseen, jossa se lajitellaan ja toimitetaan eteenpäin hyödynnettäväksi hävikkiruokaravintolaan, ruoka-aputoimijoille tai muuhun hyötykäyttöön.  Samalla muodostetaan kauppiaan, tuottajan ja ruoan/raaka-aineiden jatkojalostajan muodostama verkosto, joka takaa, että toisen toimijan ylijäämä on toisen toimijan raaka-aine.

Merene Hovilaisen Mysteeriboxi on ratkaisu kauppojen HeVi-osaston hävikin vähentämiseksi. Mysteeriboxiin kootaan kauppojen HeVi-osastoilta kakkoslaatuisia kasviksia, juureksia tai hedelmiä edullisempaan hintaan myytäväksi. Idealla nähtiin olevan potentiaalia jalostamiseksi käytäntöön.

Finaaliin päässeet koulut ideoivat kännykkäsovelluksia ja pohtivat ruokahävikkiä          Koulusarjan finaaliin pääsi muun muassa Minna Canthin koulun oppilaat ideoimallaan kännykkäsovelluksella. Sovelluksen avulla kuluttajat voivat vähentää turhia ostoksia ja syntyvää ruokahävikkiä. Kaupassa asiakas lukee elintarvikkeen päiväysmerkinnän puhelimessa olevalla ohjelmalla. Ohjelma rekisteröi ostokset ja päiväyksen. Parasta ennen tai viimeisen käyttöpäivän lähestyessä puhelin ilmoittaa ja suosittelee käyttämään ko. raaka-aineen mahdollisimman pian. Käyttäjä voi myös tarkistaa kaupassa asioidessaan mitä elintarvikkeita ja millä päiväyksellä hänellä jo on. Ohjelma on myös synkronoitavissa useampaan puhelimeen, jolloin perheen ruoka-ostoja tekevät tietävät kaikki mikä ruoan säilyvyystilanne kotona on.

Myös Maunulan yhteiskoulun kansainvälisen luokan oppilaat osallistuivat kilpailuun. He käsittelivät ruokahävikkiä ja sen syitä sekä ehkäisytapoja monipuolisesti eri oppiaineissa. Tästä seurasi projekti, jonka kautta oppilaat ja koulun henkilökunta alkoivat kiinnittää enemmän huomioita ruokahävikkiin – ei vain koulussa, mutta myös kotona.

Yrityssarjassa varteenotettavia käytäntöjä ja sovelluksia hävikin vähentämiseksi
HOK-Elanto oli vahvasti mukana kilpailussa. HOK-Elanto osallistui kilpailuun käytännöllään alentaa -30 % alennuksella merkityt tuotteet -60 % alennuksella kahden viimeisen aukiolotunnin ajan klo 21–23 Alepoissa ja Prismoissa. Uusi kokeilu on osoittanut olevan tehokas vähentämään ruokahävikkiä. Käytäntö on vähentänyt ruokahävikkiä keskimäärin 30 prosenttia. Jokaisena aukiolopäivänä jokaisessa Alepassa on poisheittoon mennyt keskimäärin 11 kg vähemmän tuotteita hävikkiin. Vuositasolla poisheitettävän hävikin määrä on pienentynyt isossa, reilun 100 myymälän ketjussa yli 400 000 kg eli yli 4000 kg myymälää kohti. Kuluttaja on osa ruokaketjua ja voi omalla toiminnallaan vaikuttaa koko ketjusta syntyvän hävikin määrään. Kuluttajalle tästä toiminnasta tulee myös taloudellista hyötyä, koska hän saa täysin syömäkelpoisen elintarvikkeen halvemmalla hinnalla.

Myös S-ryhmän maksuton verkkopalvelu Foodie.fi oli mukana kilpailussa. Foodie.fi on kuluttajalle työkalu arjen ruokaostosten suunnitteluun. Palvelusta löytyvät S-ryhmän ruokakauppaketjut (Prisma, S-market, Sale/Alepa), kaikkien myymälöiden tuotteet ja tuotetiedot sekä hinnat. Foodie.fi-palvelussa kuluttajat voivat suunnitella ja tehdä ruokaostoksensa sekä hyödyntää sivujen reseptejä. Suunnitelmallisuus ja  ja innostavat reseptit auttavat kuluttajia hallitsemaan  myös  syntyvää ruokahävikkiä.

Original Sokos Hotel Vaakuna Pori kilpailuehdotus esitti, että hotelleissa tulee olla vakiotoimintana viestintä ruokahävikin vähentämiseksi hotelliruokailussa. Hotelli on itse kannustanut viestinnällään hotellin asiakkaitaan ja vieraita ruokahävikin vähentämiseen, muun muassa kertomalla hotelliaamiaiselle tuleville ruokahävikistä ja sen vähentämisen tärkeydestä.

Kilpailuun osallistunut Kajaanin Kaupunki Mamselli liikelaitos sai kilpailussa kunniamaininnan toiminnastaan. Mamselli liikelaitos haastaa keittiönsä (Ravintokeskus Tähkä, Mamselliina, Fox, Vimpeli, Seppälä ja Kajateria ) hävikkiruoan uudelleen hyötykäyttöön ideointiin hävikistä herkuksi. Parhaimmat ideat otetaan pysyvästi käytäntöön.

Avoimen sarjan finalistien ehdotuksissa potentiaalia liiketoiminnaksi asti
Kuopion kaupungin Energiatehokkuushanke ja Itä-Suomen huoltopalvelut liikelaitoskuntayhtymä Servican ruokapalvelut osallistuivat kilpailuun kehittämällään seurantatyökalulla, joka on tehty tuotanto- ja jakelukeittiöiden käyttöön. Excel-pohjainen lomake on ollut testikäytössä ja hävikkiseurantaa ollaan laajentamassa koskemaan kaikkia Kuopion kaupungin tiloissa toimivia koulukeittiöitä. Seurannan avulla saadaan tietoa mm. lautas- ja tarjoiluhävikkien määrästä sekä niiden aiheuttamista kustannuksista päivä-, viikko-, kuukausi- ja vuositasolla. Ehdotus on, että lomakkeesta laaditaan selainkäyttöinen hävikkiseurantapalvelu. Palveluun syötetyt tiedot voisivat lisäksi tuottaa ruokaloiden, koulujen ja työpaikkojen infotauluihin graafista hävikkitilastoa viikon tai kuukauden aikana. Palvelun tarkoitus olisi tehdä henkilöstölle ruokahävikin seuraamisesta mahdollisimman vaivatonta ja helppoa. Samalla palvelu tuottaisi visuaalista tietoa ruokapalvelujen tuottajalle sekä käyttäjille. Palvelu innostaisi vähentämään ruokahävikkiä entisestään.

Kauppapuutarhaliitto ry toi omassa ehdotuksessaan esille, että yksi syy tuorevihannesten hävikkiin on niiden väärä säilytystapa. Vihannesten kestävyys ja maku on paljon kiinni siitä, missä lämpötilassa ja miten niitä säilytetään. Kauppapuutarhaliitto esittää hävikkikilpailuun innovatiivisen, hauskan ja nopeatempoisen, osittain animoidun infograafityyppisen videon tekemistä laajaan sosiaalisen median levitykseen. Videolla neuvottaisiin hauskalla tavalla vihannesten oikea säilytystapa- ja paikka, sekä muita vinkkejä, miten ne saataisiin kestämään paremmin.

Anna-Maija Joensuun kilpailuehdotus avoimessa sarjassa oli kauppojen HeVi-osastoille perustettava smoothiebaari. Smoothiet tehtääisin poistoon menevistä hedelmistä-kasviksista ja kuluttajat puristaisivat smoothiet itse paikan päällä.

LISÄTIETOA KILPAILUN ERI SARJOISTA SEKÄ ARVIOINTIPERUSTEISTA:

Sarja 1: KOULULAISET RUOKAHÄVIKKIÄ VASTAAN
Sarja oli tarkoitettu peruskoululaisille. Kilpailuun oli mahdollista osallistua kouluna, kokonaisena luokkana tai pienempinä ryhminä.
Kilpailuaika: 28.4.–3.6.2016
Kilpailutyö: Kilpailuun oli mahdollista osallistua millä tahansa ehdotuksella, joka vähentää kotitalouksissa ruokahävikkiä eli alun perin syömäkelpoisen ruoan päätymistä roskiin tai biojätteeksi. Ehdotukset saivat koskea käytännön toimia hävikin vähentämiseksi tai keinoja motivoida kuluttajia ja kotitalouksia siihen.
Arviointiperusteet: Koulusarjassa arvostettiin sitä, että ruokahävikkiä vähentävä kilpailuehdotus on laajasti hyödynnettävissä sekä ilmainen tai edullinen käyttää.
Kilpailusarjaan osallistui neljä koulua/koululuokkaa.

Sarja 2: YRITYSINNOVAATIOT
Sarja oli tarkoitettu kaupallisille toimijoille. Kilpailuun voivat osallistua yritykset tai muut kaupallista toimintaa harjoittavat tahot kuten osuuskunnat.
Kilpailuaika: 9.5.—31.7.2016
Kilpailutyö: Kilpailuehdotusten tuli olla kaikkien hyödynnettävissä olevia jo valmiita, olemassa olevia käytäntöjä tai työkaluja, jotka auttavat kuluttajia vähentämään ruokahävikkiä. Niiden tuli olla myös olla ilmaisia tai edullisia käyttää.
Arviointiperusteet: Yritysinnovaatiosarjassa arvostetaan ehdotuksen vaikuttavuutta (merkittävä hävikin vähentämiskeino) sekä mahdollisuutta monistamiseen laajasti valtakunnallisesti tai kansainvälisesti.
Yritysinnovaatiosarjaan osallistui 6 kaupallista toimijaa.

Sarja 3: KAIKILLE AVOIN IDEOINTISARJA
Sarja on kaikille avoin. Ehdotuksen oli mahdollisuus jättää niin yksityishenkilönä, yrityksenä kuin muuna toimijana.
Kilpailuaika: 9.5.—31.7.2016
Kilpailutyö: Ehdotus sai olla mikä tahansa toteuttamaton idea, jolla voitaisiin vähentää ruokahävikkiä missä tahansa ruokaketjun osassa.
Arviointiperusteet: Avoimessa ideointisarjasssa arvostetaan luovuutta ja idean potentiaalista jalostamista käytännön toimenpiteeksi.
Avoimeen ideointisarjaan saatiin yhteensä 36 ehdotusta. Pääosa jätettiin yksityishenkilönä.

KILPAILUN TUOMARISTO                                                                                                                 Kilpailun esiraatina toimivat Kuluttajaliiton, Sitran, Motivan ja Luken asiantuntijat. Varsinaiseen tuomaristoon kuuluivat kokki, kirjailija Sami Garam, Marttojen toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä, Helsingin Sanomien ruokatoimittaja Katja Bäcksbacka, kuluttaja-edustaja Sinikka Turunen sekä Aalto-yliopiston professori Minna Halme.

VOITTAJIEN JULKISTAMINEN JA PALKINNOT
Tuomariston valitsemat voittajat julkistetaan Hävikkiviikon lopulla järjestettävällä hävikkifestivaalilla Kulttuuritehdas Korjaamolla Helsingissä 3.9.2016. Voittaneita sekä finaaliin päässeitä ehdotuksia tuodaan esille myös muutoin Hävikkiviikon tiedottamisessa.

Sarja 1 KOULULAISET RUOKAHÄVIKKIÄ VASTAAN: 1000e
Sarja 2 YRITYSINNOVAATIO Sparrausapu Sitralta
Sarja 3 AVOIN IDEOINTISARJA: 500 euroa tai sparrausapu Sitralta

Lisätietoa kilpailusta:

Hankekoordinaattori
kestävän kuluttamisen asiantuntija Jenni Vainioranta
p. 040 419 8962, havikkiviikko@kuluttajaliitto.fi

Hankevastaava
elintarvikeasiantuntija Annikka Koivu
annikka.koivu@kuluttajaliitto.fi

SITRA_BLACK.jpgIILuke_FI_virall_WEB.jpgII

Motiva_logo_iso.jpgII

2 kommenttia artikkeliin ”Hävikkikilpailu palkitsi parhaat ruokahävikkiä vähentävät ideat, toimet ja yritykset

    1. Hei,

      Hienoa, että materiaali kiinnostaa. Sivuilla olevat Hävikkiviikon viestintämateriaalit ovat kaikkien käytettävissä.Ilmoittautumalla mukaan viestintäkumppaniksi saa vielä laajemmin materiaalia käyttöön (maksutta).

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s