Ruoan säilytys

Kuva havainnollistaa ruokien oikeita säilytyspaikkoja ja lämpötiloja.
Kuva havainnollistaa ruokien oikeita säilytyspaikkoja ja lämpötiloja.

Ruoan säilymiseen vaikuttavat monet eri tekijät, muun muassa säilytysaika, lämpötila, valo, ilmavirtaukset ja etyleeni ja tuotteen kunto. Oikeanlainen säilytys vähentää ruokahävikkiä, sillä ruoka säilyy pidempään syömäkelpoisena.

Liian korkea lämpötila kiihdyttää kasvisten pilaantumista. Vihanneksista arimpia korkealle lämpötilalle ovat parsa- ja kukkakaalit, sienet, tuoreleikatut salaatit/hedelmät ja esikäsitellyt/vakuumipakatut kasvikset. Matalalle lämpötilalle herkkiä ovat mm. tomaatti, kurkku, basilika, banaani, munakoiso sekä avokado.

Etyleeni on kaasu, jota syntyy kasvien hengityksessä. Tämä kaasu nopeuttaa kasvisten kypsymistä ja pilaantumista. On siis hyvä tietää, mitä kasviksia ei kannata säilyttää samassa paikassa! Taulukossa on eritelty etyleenille arat kasvikset ja etyleeniä runsaasti tuottavat kasvikset.

Etyleenille arkoja Etyleeniä runsaasti tuottavat
Appelsiini
Chili
Greippi
Guava
Herkkusieni
Jauhobanaani
Kaalit
Kaki
Kesäkurpitsa
Kiivi
Kiwano
Kumquat
Kurkku
Mandariini
Munakoiso
Nippuvihannekset
Okra
Paksoi
Palkokasvit
Palsternakka
Pepino
Peruna
Pinaatti
Porkkana
Purjo
Ruohosipuli
Salaatit
Salaattisikuri
Selleri
Tamarillo
Tankoparsa
Vesimeloni
Yrtit
Annoona
Aprikoosi
Avokado
Banaani
Feijoa
Jakkihedelmä
Litsiluumu
Luumu
Mango
Mangostani
Nashi
Nektariini
Omena
Papaija
Passionhedelmä
Persikka
Päärynä
Rambutan
Sapodilla
Sokerimelonit
Tomaatti
Viikuna
Ylikypsät, vioittuneet ja homeiset tuotteet

Kolhuuntuneita vihanneksia ei kannata vältellä, mutta ne on suositeltavaa käyttää ennen kolhuuntumattomia, sillä ne ovat herkempiä pilaantumaan. Monet kasvikset kärsivät ilmavirtauksista ja kuivuvat nopeasti. Sopivaan kosteuteen kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti salaattien, yrttien, sienten, parsa- ja kukkakaalien sekä naatillisten ja ohutkuoristen varhaisvihannesten kohdalla. Tuoreet marjat eivät kestä varastointia, vaan homehtuvat helposti ja alkavat käydä. Marjat kannattaa käyttää heti tai pakastaa/säilöä hilloiksi, mehuiksi tai soseiksi.

Liha on herkästi pilaantuva elintarvike ja se tulee säilyttää jääkaapin kylmimmässä osassa alle +4 asteessa. Tuore liha säilyy parhaiten tiiviissä säilytysastiassa. Lihavalmisteet tulisi säilyttää enintään +6 asteessa jääkaapissa. Huomaa, että valmiiksi viipaloitu lihatuote säilyy huonommin, kuin kokonainen liha. Jauheliha on erityisen herkkä pilaantumaan rakenteensa vuoksi. Pakkaamaton jauheliha tulisi kypsentää muutaman päivän sisällä jauhamisesta.

Kala on myös rakenteensa ja koostumuksensa takia herkästi pilaantuva ruoka-aine. Kalan asianmukainen esikäsittely parantaa sen säilyvyyttä. Itse pyydetty kala kannattaa perata ja valmistaa ruoaksi mahdollisimman pian samana päivänä.

Salmonellabakteerin takia siipikarjan säilytyksessä ja käsittelyssä kannattaa olla huolellinen. Tuore siipikarjan liha säilyy jääkaapissa +6 asteessa avaamattomana 1-2 päivää viimeisen myyntipäivän jälkeen. Tuoreena tiskiltä ostettu tuote tulee kypsentää viimeistään seuraavana päivänä ostosta.

Maitovalmisteet säilytetään jääkaapissa alle +8 asteessa. Maitotuotteita ei kannata säilyttää avoimissa pakkauksissa, sillä ne ottavat herkästi makuja muista ruoista. Maitotuotteiden laatu kärsii myös hapesta ja valosta.

Viljavalmisteet (jauhot, suurimot, hiutaleet, yms.) Säilyvät pisimpään viileässä, kuivassa säilytyspaikassa. Voimakastuoksuiset aineet kannattaa pitää viljavalmisteita erillään, jos haluaa välttää maun tarttumista. Leivonnaiset pilaantuvat nopeimmin jääkaapissa, mutta kakut ja kääretortut säilytetään kylmässä.

Kananmunille paras paikka on kylmäkaapissa tai jääkaapin ovessa. Säilytyspaikan tulee olla hajuton ja puhdas. Oikein säilytettynä munat ovat syömäkelpoisia kaksi viikkoa ilmoitetun viimeisen myyntipäivän jälkeen. Rikkoutunut muna tulee käyttää samana päivänä. Kananmunan tuoreuden voi testata laittamalla sen veteen. Tuore muna painuu pohjaan ja pilaantunut nousee pintaan.

Rasvojen pilaantumiseen vaikuttavat lämpö, happi ja valo. Öljyt kannattaa siis aina säilyttää suljetuissa pakkauksissa pimeässä ja viileässä. Öljyä voi säilyttää myös jääkaapissa. Jääkaapin lämpötila muuttaa öljyn sakeaksi, mutta se ei vaikuta tuotteen laatuun tai makuun. Voit ja margariinit voi säilyttää jääkaapin ovessa. Rasvat ovat yleensä käyttökelpoisia, jos niiden tuoksu ja maku ovat raikkaita.

Säilyketölkit tulee säilyttää kuivassa ja huoneenlämmössä. Kosteus voi aiheuttaa pakkauksen ruostumisen. Kahvi, tee ja kaakao viihtyvät kuivassa, pimeässä ja viileässä paikassa.

Tärkeää kaikessa ruoan säilytyksessä on säilytystilojen puhtaanapito ja oikeat lämpötilat. Jääkaappi ja pakastin tulee sulattaa ja puhdistaa säännöllisin väliajoin. Puhtaanapito ja sulatus säästävät myös energiaa!

Lähteet:

http://www.kasvikset.fi/Suomeksi/Asiakkaille/Kasvitieto/Kasvisten_sailytys

http://www.saasyoda.fi/s%C3%A4ilyt%C3%A4-oikein

http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa+elintarvikkeista/kasittely+ja+sailyttaminen/lampotila/

Yksi kommentti artikkeliin ”Ruoan säilytys

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s