Ruokahävikin vähentäminen maailmalla

Ruokahävikin määrään on reagoitu ympäri maailmaa. Eri toimijat ovat pyrkineet tuomaan esille ruokahävikkiä synnyttäviä ongelmakohtia ja kannustamaan ihmisiä kiinnittämään huomiota ruokaketjun eri vaiheissa syntyvään hävikkiin. Tutustu muiden maiden toimiin ja poimi hyviä ideoita hävikin vähentämiseksi!

shutterstock_90739004

Tanska

  • Stop Spild Af Mad

http://www.stopspildafmad.dk/inenglish.html

Stop Wasting Food Movement Denmark on Tanskan suurin kansalaisjärjestö, jonka toiminta lähti liikkeelle pienestä Facebook-ryhmästä vuonna 2008. Liike toimii kuluttajilta kuluttajille. Järjestö on rakentavasti muokannut yleistä mielipidettä ruokahävikin vähentämisestä kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Stop Spild Af Mad kampanjoi, järjestää tapahtumia, mobilisoi mediaa tiedottamaan ja kannustaa ihmisiä yhteiskunnalliseen keskusteluun ruokahävikistä.

Poliitikot ja ruoka-alan kentän isot toimijat kannattavat liikettä vahvasti ja osallistuvat toimintaan. Järjestö on tehnyt yhteistyötä EU:n, YK:n ja Tanskan valtiojohdon kanssa. Kansalaisjärjestöllä on ollut suuri vaikutus myös yritysten toimintaan. Se on lanseerannut Tanskassa doggybagit ravintoloihin yhteistyössä Unilever Food Solutionsin kanssa. Suurin ruokaketju Coop on alkanut myymään kieroja porkkanoita, sekä sitoutunut vähentämään ruokahävikkiä. Ruokahävikki on vähentynyt Tanskassa (TNS-gallup).

  • Selina Juul

http://www.selinajuul.com/index.html

Selina Juul on Stop Spild Af Mad-järjestön perustaja ja ruokahävikin mediakasvo. Hän on kirjoittanut lukuisien artikkelien lisäksi aiheesta palkitun kirjan Leftovers Cookbook ’Stop spild af mad – en kogebog med mere’. Juul on voittanut lukuisia palkintoja työstään ruokahävikin parissa.

  • Mindre Mad Spild (Tanskan ympäristöministeriö)

http://www.mindremadspild.dk/

Sivusto on ympäristöministeriön foorumi joka kerää ideoita, toimintaehdotuksia, kokemuksia ja tuloksia ruokahävikin pienentämisestä Tanskassa. Sivusto on perustettu 2011 hankkeen yhteydessä. Ministeriö toivoo, että sivusto voisi edelleen toimia hyvänä välineenä tiedon välittämiseen. Vuonna 2014 Environmental Protection Agency järjesti konferenssin ruokahävikistä.

http://mim.dk/nyheder/2015/feb/brosboel-der-er-brug-for-et-danmark-uden-affald

  • United Against Foodwaste- tapahtuma, Kööpenhaminassa

http://www.unitedagainstfoodwaste.com/

Vuosittainen tapahtuma keskittyy ruokahävikkiin sosiaalisena ongelmana. Tapahtumissa tuottajat, jälleenmyyjät, ravintolat, koulutuslaitokset ja järjestöt toimivat yhteistyössä tuodakseen esiin yhteistä ongelmaa.

Ruotsi

  • Swedish Institute for Food and Biotechnology

Global Food Losses and Food Waste. Extent, Causes and Prevention.

http://sik50.se.kaigan.se/archive/pdf-filer-katalog/SR857.pdf

FAO on teettänyt The Swedish Institute for Food and Biotechnologyn (SIK) toteuttaman tutkimuksen Save Food!- kongressiin 2011.

Suomi

  • Kuluttajaliiton Hävikkiviikko
  • Motivan Saa Syödä!- tapahtuma

http://www.saasyoda.fi/

Saa syödä!- tapahtuma on järjestetty kaksi kertaa Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Tapahtumassa on jaettu ilmaista hävikkikasviksista keitettyä soppaa. Vuonna 2014 annoksia jaettiin noin 5000, joista 3000 Helsingin Narikkatorilla.

  • Marthaförbundet: Svinnkampen (Hävikinkaatajat)

http://www.svinnkampen.fi

Kampanja kiinnittää huomiota ruokahävikkiin ja tarjoaa reseptejä, kursseja ja inspiraatiota siitä, miten välttää ruokajätettä omassa keittiössä.

  • Älä ruoki hukkaa – Biojäte paastolle –hanke

https://www.maajakotitalousnaiset.fi/hankkeet/ala-ruoki-hukkaa-biojate-paastolle-1327

Maa- ja kotitalousnaisten hanke vuosina 2012-2013. Tavoitteena oli vähentää kotitalouksien ja koulujen ruokahävikkiä sekä kasvattaa erityisesti lasten tietämystä elintarvikeketjusta. Hankkeen tarkoitus oli myös lisätä ruoan ja ruoan tekijöiden arvostusta.

  • Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT

Foodspill-tutkimushankeen (2010-2011) tarkoitus oli kartoittaa ruokahävikin määrä ja vähentämiskeinojat elintarvikeketjussa. Hankkeen päämääränä oli ruokahävikin synnyn merkittävä ehkäiseminen.

https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/mtt/hankkeet/foodspill

http://www.mtt.fi/mttraportti/pdf/mttraportti41.pdf

Foodspill 2-tutkimushankeessa (2013-2014) tarkasteltiin ruokahävikkiä alkutuotannossa ja elintarvikejalostuksessa.

Iso-Britannia

  • Love Food Hate Waste

http://www.lovefoodhatewaste.com/

Love Food Hate Waste toimii ruokahävikin vähentämisen ja ruoan arvostuksen puolesta. Mukana on järjestöjä, valtion hallintoa, yrityksiä ja muita vaikuttajia.

  • This is rubbish

http://www.thisisrubbish.org.uk/

This is Rubbish pyrkii kommunikoimaan ruokahävikin ehkäisemisestä Iso-Britanniassa vaikuttamalla eri tahoihin mm. tapahtumilla. This is Rubbish lanseerasi Feeding the 5000- tapahtuman vuonna 2009. Tapahtumassa jaetaan hävikkiruoasta tehtyjä annoksia.

  • Stop Food Waste

http://www.stopfoodwaste.ie/

Stop Food Waste on EPA National Waste Prevention Programmen (NWPP) rahoittama ohjelma Irlannissa. Ohjelma pyrkii vähentämään jätettä pyrkimällä poistamaan ruokahävikin.

  • Feed Back Global

http://feedbackglobal.org/

Feed Back Global on ympäristöjärjestö, joka kampanjoi ruokahävikin poistamiseksi ruokaketjun eri osa-alueilla. Järjestö toimii globaalilla tasolla erilaisten organisaatioiden, järjestöjen ja yritysten kanssa ja pyrkii vaikuttamaan asenteisiin.

Unkari

  • Hungarian Food Bank Association

Urgent food rescue in retail stores- projekti

http://www.elelmiszerbank.hu/en/projektjeink/aruhazi_expressz_arumentes.html#.VTYTFZMYNqw

Ruokapankki, joka jakaa kaupoilta jäänyttä hävikkiä ihmisille.

Saksa

  • Taste the Waste- elokuva ja liike (2010)

http://tastethewaste.com/

Taste the Waste-liike haastaa ihmisiä samalla tavalla toimintaan kuin Spild Af Mat.

Italia

  • Last Minute Market

http://www.lastminutemarket.it/media_news/english/

Last Minute Market aloitti toimintansa vuonna 1998 tutkimusprojektina. Vuonna 2011 siitä tuli voittoa tavoittelematon järjestö ja vuonna 2013 osuuskunta. Vuonna 2008 Bolognan yliopistossa järjestettiin Last Minute Market- tempaus. Mukana on yrityksiä, kolmannen sektorin toimijoita ja julkista hallintoa. Ruoka- ja catering-alan lisäksi hävikkiä pyritään vähentämään farmasian, kirjojen ja viljelyn parissa. Last Minute Market kouluttaa yrityksiä ja kolmannen sektorin toimijoita.

  • Milan Protocol

http://www.milanprotocol.com/

Sopimuksessa määritellään kolme asiaa, joihin vaikuttamiseen jäsenet sitoutuvat. Ensimmäinen on ruokajäte, eli hävikkiruoka. Toinen on kestävä maanviljelys ja kolmas liikalihavuuden ja nälänhädän samanaikaisuus maailmassa. Mukana toimintaohjeistuksessa on organisaatioita, instituutioita, asiantuntijoita ja vaikuttajia.

Pohjois-Amerikka

  • World Food Day 16.10.2015

http://www.worldfooddayusa.org/food_waste_the_facts

Yhdistyneiden kansakuntien ympäristöohjelman (Pohjois-Amerikan alueellisen toimipaikan) tempaus.

  • Grace Communications Foundation: Sustainable Table, Food Waste

http://www.sustainabletable.org/2244/food-waste

Grace Communications Foundation on säätiö, joka kampanjoi mm. ruokahävikistä.

  • Food Shift.

http://foodshift.net/

Nuoret ihmiset Oaklandissa keräävät hävikkiruokaa toreilta, ym. ja lahjoittavat sen eteenpäin.

Yhdistyneet kansakunnat

  • United Nations Environment Programme (Yhdistyneiden kansakuntien ympäristöohjelma)

http://www.unep.org/

Prevention and reduction of food and drink waste in business and households (2014)

http://thinkeatsave.org/downloads/UNEP-FW-Guidance-content-VERSION-WEB.pdf

Euroopan parlamentti

  • Euroopan parlamentin raportti ruokahävikistä vuodelta 2011

Report on how to avoid food wastage: strategies for a more efficient food chain in the EU (Committee on Agriculture and Rural Development)

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+REPORT+A7-2011-0430+0+DOC+PDF+V0//EN

Euroopan komissio

Komission sivuilta löytyy tietoa EU:n toimista, viestintämateriaaleja sekä vinkkejä vähentää hävikkiä.

  • FAO (The Food and Agriculture Organization of the United Nations)

http://www.fao.org/home/en/

Reduction of food losses and waste in Europe and Central Asia for improve food security and agrifood chain efficiency (Daniel Themen)

http://www.fao.org/fileadmin/user_upload/Europe/documents/docs/ASI/FLW_draft_en.pdf

  • Joint Food Wastage Declaration ‘Every Crumb Counts’

http://www.everycrumbcounts.eu/

Ruokahävikki-julistus, johon kuuluu erilaisia toimijoita Euroopan ruoantuotantoketjusta.

  • Save Food

www.save-food.org/

Think. Eat. Save.-kampanja:

http://www.thinkeatsave.org/

EU Fusions (Food Use for Social Innovation by Optimizing Waste Prevention Strategies)

EU Fusions-projekti toimii resurssitehokkaamman Euroopan puolesta liittyen ruokahävikin vähentämiseen. Neljävuotinen projekti alkoi elokuussa 2012 ja kestää heinäkuuhun 2016. Fusionsilla on 21 kumppania 13:sta maasta. Kumppanit ovat yliopistoja, kuluttajaorganisaatioita ja yrityksiä. Lisäksi eri sektorien muut toimijat ovat sitoutuneet tukemaan projektia.

FUSIONS Definitional Framework for Food Waste 2014

http://sik50.se.kaigan.se/archive/pdf-filer-katalog/SR881_v3.pdf

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s