Joukkoruokailu ja hävikki

Suomessa syntyy ravitsemuspalveluissa vuosittain vältettävissä olevaa ruokajätettä yhteensä 75-85 miljoonaa kiloa. Tästä määrästä julkisten ravitsemuspalveluiden osa on huomattava 50-57 miljoonaa kiloa. (http://www.mtt.fi/mttraportti/pdf/mttraportti41.pdf). Hyvät käytännöt ja toimet hävikkiä vastaan ovat siis erityisen tärkeitä joukkoruokailun parissa! Tässä muutamia hyväksi koettuja tapoja toimia joukkoruokailun parissa ruokahävikin vähentämiseksi.

Sitra ja Jyväskylän kaupunki

  • Kohti resurssiviisautta-hanke, Ruokahävikin vähentäminen-kokeilu

Sitra ja Jyväskylän kaupunki toteuttivat vuosina 2013 – 2015 hankkeen, jonka tarkoituksena oli edistää resurssien viisaampaa käyttöä sekä vähentää haittoja ympäristölle yhteistyössä asukkaiden, yritysten ja yhteisöjen kanssa. Ruokahävikin vähentäminen-kokeilu oli osana hanketta. Kokeilulla vähennettiin ruokahävikkiä ja lisättiin alueen yhteisöllisyyttä. Alueen vanhuksille ja lähialueiden asukkaille tarjottiin mahdollisuus ruokailla lounasajan päätyttyä noin puolen tunnin ajan ruokalassa, mikäli lounasruokaa on jäänyt yli. Kokeilussa oli mukana koulu ja palvelutalo. Hanke vaikutti positiivisesti ympäristöön, liikkumiseen, sosiaaliseen kanssakäymiseen sekä ihmisten ravitsemukseen.

http://www.sitra.fi/hankkeet/resurssiviisaat-kokeilut

Raportti: http://www.sitra.fi/julkaisut/Selvityksi%C3%A4-sarja/Selvityksia75.pdf

Ohjeita toteutukseen: http://www.slideshare.net/SitraEkologia/thdelounas-ohjeet-32490041

Leftover lunch

  • Bistro Le Pot- ravintola Tampereella

http://www.talouselama.fi/uutiset/onko+tassa+uusi+lounastrendi++aromi+bisneksen+kannalta+jarkevampaa/a2300823

Arto Rastas on kehittänyt uudenlaisen lounaskonseptin Tampereella Bistro Le Pot- ravintolassa. Edellispäivän buffetlounas muutetaan leftover lunchiksi ja myydään puoleen hintaan. Sen lisäksi, että ravintola on saanut uusia asiakkaita, käytäntö on taloudellinen ja vähentää ravintolassa syntyvää ruokahävikkiä.

Sodexo

  • WasteLESS-viikko

http://www.sodexo.fi/yritys/uutiset/2014-09-08-wasteless-week-ekotekoja-ympariston-hyvaksi

WasteLess Week on Sodexon kansainvälinen kampanja jätteen ja ympäristörasituksen pienentämisen puolesta. Kampanjaviikko näkyy Sodexon toimipaikoissa 80 eri maassa ympäri maailmaa.

 

 shutterstock_106563512

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s